Wat is het?
Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die haar oorsprong vindt in de ideeën van Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843), de grondlegger van Homeopathie. Bij Klassieke Homeopathie draait alles om het principe van gelijksoortigheid, wat betekent dat 'het gelijke met het gelijke wordt genezen'.
Homeopathie is een holistische benadering van de mens, waarbij de samenhang van klachten en symptomen centraal staat. Hierbij wordt benadrukt dat ziekte niet losstaat van het levende geheel. Daarom wordt elke behandeling op maat afgestemd op de specifieke behoeften, symptomen en mentale gesteldheid van de patiënt.
Dr. Samuel Hahnemann ontdekte dat het simpelweg behandelen van symptomen niet tot duurzaam herstel leidde. Hij introduceerde het concept van de levenskracht, ook wel bekend als de dynamis. Deze levenskracht moet in balans zijn voor een goede gezondheid. Wanneer deze balans verstoord is, treedt ziekte op. Hahnemann begreep dat er verschillende factoren ten grondslag kunnen liggen aan deze verstoring, en daarom is het cruciaal om dieper te kijken om genezing te bereiken. Volgens de principes van Klassieke Homeopathie variëren deze factoren van persoon tot persoon, omdat elk individu uniek is. Hahnemann classificeerde deze factoren en noemde ze "de ziekteclassificatie".
De ziekteclassificatie
De ziekteclassificatie is een methode in de klassieke homeopathie waarmee verschillende ziekten in categorieën worden ingedeeld, volgens de principes van Hahnemann. Dit helpt klassieke homeopaten om ziekten te begrijpen en te analyseren, of het nu acute klachten of chronische ziekten zijn.
In deze methode, ontwikkeld door Hahnemann, staat de ziekte zelf centraal, niet slechts de symptomen. Om een patiënt te genezen, kijken we naar verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ziekte. Symptomen zijn eigenlijk slechts signalen van een verstoorde situatie, een teken van onbalans. Hahnemann classificeerde deze factoren in de volgende categorieën:
Constitutie (Psora)
Dit is wie we in essentie zijn, onze kern. Stel het je voor als een evenwichtige bloem. Bij onze geboorte is de bloem in balans, maar naarmate we ouder worden, kunnen interne of externe factoren de bloembladen uit evenwicht brengen.
Erfelijke ziekten
Dit omvat aandoeningen en gevoeligheden die bekend zijn bij de ouders, grootouders, broers/zussen en andere familieleden.
Iatrogene ziekten
Dit verwijst naar ziekten of schades die mogelijk zijn ontstaan als gevolg van het gebruik van conventionele geneesmiddelen of vaccinaties.
Incidenten
Hier vallen biografische gebeurtenissen en ervaringen in het leven van de patiënt onder.
Acuut Miasmatisch
Dit zijn acute manifestaties als reactie op incidenten of tijdelijke ziekten. Ze kunnen intens zijn, zoals oorontstekingen, nierstenen, voedselvergiftiging, migraineaanvallen en ontstekingen.
Epidemische ziekten
Deze ziekten ontstaan door besmetting van buitenaf, zoals griep, Covid of Pfeiffer, en zijn vaak van voorbijgaande aard.
Soa (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen)
Hieronder vallen geslachtsziekten die de patiënt heeft opgelopen, zoals chlamydia, aids, syfilis, hepatitis B, gonorroe of herpes genitalis.
Degeneratief
Hier vallen niet-omkeerbare processen onder, zoals hartschade, leverschade, ernstige artrose en longemfyseem. Hoewel deze ziekten niet omkeerbaar zijn, kunnen we de resterende gezondheid wel optimaliseren.